Svatko tko želi na svojoj maketi imati što vjerniju sliku željeznice iz vlasite zemlje, uvijek se nadje pred , naoko nepremostivim problemom željezničke signalizacije. Kako se signali iz zemlje u zemlju bitno razlikuju, to niti jednoj firmi na svijetu nebi palo na pamet da proizvodi signale za stotinjak zaljubljenika u ovim krajevima. Medjutim, u samogradnji je sve moguće pogotovu ako na tržištu postoje elementi koji su 100 % identični sa našima. U mom slučaju to su DB signali firme Viessmann, koje u obliku kit-a vrlo jeftino možemo kupiti kod Conrada. Znam da to nije baš iza ugla, ali manje više polovina modelara bar jednom godišnje “skokne” do Graza, Münchena ili u neposrednu blizinu nekog od Conradovih dućana.
Za početak nam treba, osim strpljenja i silne volje, malo mesinganog lima debljine 0,3 do 0,5 mm, jedan pružni BD signal (5,90 eura), vrećica pocinčanih puškica za lemljenje promjera 2,2 mm (Conrad 1,9 eura), žute LED promjera 1,9 mm i odgovarajući predotpori. Predpostavljam da svrdla za metal, turpijice i boje imate kod kuće već od ranije.
Od Ms lima izradimo ploču signala prema dimenzijama na slici. Kako postoje i signali sa samo 3, odnosno 2 svjetla, to dimenzije ploče mogu varirati prema potebi. Za izgled ostalih signala pogledaj u signalni pravilnik koji se može naći u internetu u tri jezika
Puškice su na jednoj strani konične, a za naše svrhe tebaju biti ravne. Ja sam u dijelu nepotrebnog viljuškastog ključa izbušio rupicu promjera 2,2 mm u koji stavim puškicu i zatim lagano zakucam malim čekićem.
Pripremljene puškice oprezno staviti u pripremljenu ploču signala.........
... a zatim oprezno zalemiti.