Na internetu sam našao još nekoliko zanimljivih modelčića u mjerilu 1:87, a prvi je
pokretna pošta.
Razlika između putujuće pošte i pokretne pošte već je opisana, ali nije zgorega ponoviti:
-
putujuća pošta je poštanski vagon s posadom koji prometuje na određenoj relaciji i ima funkciju prijevoza i usputne razmjene i prerade poštanskih zaključaka
-
pokretna pošta je poštanski ured na/u motornom vozilu koji obavlja sve uobičajene usluge kao i stacionarni poštanski ured; služi za opsluživanje udaljenijih i slabije naseljenih lokacija gdje je neisplativo otvarati stalni ured; u toku radnog dana može obići više naselja i u svakome boraviti određeno vrijeme
Hrvatska pošta imala je nekoliko pokretnih pošta na kamionima, a korištene su neposredno poslije rata za pružanje poštanskih usluga u područjima od posebne državne skrbi do obnove stacionarnih kapaciteta.
Pokretna pošta korištena je i za druge potrebe, primjerice kao privremeno rješenje do izgradnje nove zgrade pošte u Donjoj Lomnici južno od Zagreba (u poslu oko aktiviranja te pokretne pošte sudjelovao sam i ja).
Dvije fotografije pokretne pošte Deutsche Bundespost, proizvođač nepoznat (Wiking?):

Pa ako netko ima ili planira na maketi kakvo selo, može negdje smjestiti i pokretnu poštu.