Hoj, spet po dolgem času. Delam dioramo, ki ima 5 objektov. Ni še končana, eden še manjka. Elektroniko za tv in luči je naredil Sebastjan Auser. Luči se prižigajo in ugašajo (razen izložbe). Objekti so narejeni iz "nule" (from scratch). Material je les (Monster Modelworks), ki ima lasersko vžgan vzorec opeke. Kombiniral sem s stirenom. Če na kratko opišem. Kot sem omenil, sem uporabil lesene pole (300 x 150 mm), jih razrezal in izsekal odprtine za vrata in okna. Zaščitil sem s sivim prajmerjem Tamiya, ter z lesenimi letvicami (zadnja stran). S tem preprečiš, da bi se les pri barvanju zvil. Barvo sem nanašal z gobico, v različnih odtenkih. V vseh primerih sem uporabil Light Cinnamon (Americana), Georgia Clay (Ceramcoat), Charcoal Grey (Americana), sienna (Ceramcoat) in Heritage Brick (Americana). Uporabljal sem jih pri vsakem objektu drugače, v drugačnem zaporedju. Ko se je barva posušila, sem premazal celotno steno z Vallejo pigmentom zelena Earth. Tako sem za polnil fuge in ustvaril teksturo in umazanijo na površini. Zaščitil sem z mat lakom (Mr. Super Clear). Pri zidnih reklamah sem uporabil tri tehnike. Prva. Kupil sem t.i. dekale (vodne nalepke - Dave's Decal, tip "ghost style"). Površino sem označil v velikosti nalepke, jo prelakiral s sijajnim lakom (da se nalepka lepše sprime s površino), premazal tekočino za vodne nalepke Mr. Setter, jo dal na svoje mesto, pustil, da se posuši in še enkrat premazal z Mr. Softer, ki nalpko izredno razmehča in jo tako potegne v fuge. Pustil en dan, da se lepo posuši ter zaščitil - presprejal z mat lakom. Dodal sem še malo staranja. Nalepko sem premazal z razredčeno osnovno barvo opeke. Drugi način. Efekt odluščene barve. Tehnika z uporabo laka za lase. Označil in zaščitil prostor, kjer pride napis. Presprejal sem z lakom za lase (lahko tudi AK Interactive Heavy Chipping), posušil, z gobico nanesel osnovno barvo, posušil in nastavil šablono z napisom. Še enkrat sem dodal lak za lase, posušil in z gobico nanesel drugo barvo. Ponovno pustil, da se posuši, vzel lepilni trak, ga zalepil na napis, in ga na hitro potegnil, tako, da je odnesel tudi barvo. To sem večkrat ponovil. Na koncu sem premazal z razredčeno osnovno barvo opeke. Tretja tehnika - skeniranje stene. Ko je bil zdi pobarvan, sem ga skeniral, sken prenesel v Corel Draw, skopiral tudi sliko reklame, jo označil, izbral funkcijo "transprarency". Bolj ko sem višal vrednost funkcije, bolj je slika / reklama postajala prosojna, bolj je bila vidna podlaga / opeka. Natisnil sem zid, izrezal reklamo in jo zalepil na isto mesto. To je to. Vsi objekti in reklame so narejeni po enakem postopku. Vodni stolp je narejen iz posameznih letvic (stiren). Letvice sem pobrusil, da so izgubile plastičen sijaj, jih pobarval in postaral ter zlepil in naredil stolp. Reklama za "Westeren Auto" je kupljen kit (Blair Line), ki sem ga sestavil, pobarval in postaral. Televiziji sta iz stirena, na katerega sem prilepil print televizije, izrezal, ter z dvojno lepljivim trakom zalepil na displej.
se nadaljuje....