Stigli su mi Tortoise motorići, pa sam ih ugradio umjesto Conrada.
Prvi dojmovi su jako dobri - pouzdano rade, i puno jače priljube šinu na skretnici.
Ova dva koji stoje ukoso upravljaju križnom skretnicom, tu mi treba i napajanje srcišta preko motorića, zato se na njih lemi 5 žica. Ostala tri srcišta se napajaju preko rotacionog prekidača, pa motorićima treba zalemiti samo dvije žice, napajanje samog pogona.
Tortoise motorići traže DC 12V=, samo dvije žice idu na njega, a smjer prebacivanja se mijenja DPDT prekidačem, ovako spojenim:
Za razliku od Tortoisea, Conradi se napajaju AC 12V~ naponom i imaju tri izvoda, jedan im je zajednički (common).
Rotacioni prekidač koji koristim ima jedan common pin i tri pozicije, tako da sam za reversiranje motorića ubacio DPDT relej u šemu:
Evo sve te skalamerije na donjoj strani segmenta:
Ovdje gdje je tračnica, negdje tuda će ići trasa za skrivenu stanicu, pa mi je bitno da vlak ne zapne za motoriće...
Jutros sam cca. 2 i pol sata spajao sve te žice.
Spojeno je možda pola, najprije sam spajao ožičenje skretničkih pogona.
Motorići 1, 2 i 3 su spojeni zajedno, jedan pokret rotacionog prekidača (preko releja) ih prebaci sva tri. Prvi test -
RADI! Lijepo prebacuje sve tri skretnice istovremeno.
Sljedeće za spojiti mi je DCC signal (crvene i crne žice) svugdje gdje treba, i englezericu skretnicu na dva DPDT prekidača.