Luka 2. veljače 2020.Kolodvor Luka na pruzi Zaprešić - Čakovec već sam bio posjetio prije pet godina, a odlučio sam se na ponovni obilazak da vidim kako danas izgleda i usput se provozam obnovljenom prugom. Također sam imao vremena malo obići i naselje.
Luka je mom Šenkovcu zračnom linijom relativno blizu, no kako je udaljenost po hipotenuzi ipak prevelika za pješačenje odlučio sam se za željezničke katete via Zaprešić. U odlasku sam koristio kombinaciju vlakova 8051 + 992, a u povratku 3017 + 8068.
Iako je bila nedjelja, u manje od pola sata vidio sam pet teretnih vlakova - jednog u prolazu kroz stajalište Sutla, dva u kolodvoru Savski Marof i dva u kolodvoru Zaprešić. Ova dva sam zatekao u Zaprešiću - lijevi ide na zagorsku prugu, desni u Dobovu:
Stiže i moj Zagorec broj 992:
Luka je međukolodvor na pruzi R201 Zaprešić - Čakovec, na kilometarskom položaju 12+904. Od susjednog kolodvora Novi Dvori u smjeru Zaprešića udaljen je 8,7 km, a od kolodvora Veliko Trgovišće u smjeru Čakovca 5,5 km. Prema Izvješću o mreži za 2020. godinu najveća dopuštena duljina vlakova na 1. i 2. kolosijeku je 534 m, a najveća dopuštena brzina kroz kolodvor je 50 km/h.
Zgrada kolodvora se obnavlja...
... pa je prometni ured privremeno smješten u ovaj kontejner:
Slijedi nekoliko impresija iz kolodvora, na kojem radovi još nisu završeni: