Obično se kaže: „… što veća djeca, to veći problemi”, a to isto važi i za ljubitelje “kraljice” željezničog modelarstva, odnosno mjerila 1:32 iliti “nule”. Od momenta kada su “Rivarossi” i “Lima” prestali sa djelatnošću na talijanskom poluotoku, nestala je i široj publici dostupna “0”. Ono malo proizvođača koji još i dan-danas proizvode tu uistinu najljepšu veličinu, proizvode poprilično skučen izbor modela, a o cijenama je bolje i ne govoriti! Naravno, još je manji izbor vozila koja bi se mogla “prodati” pod HŽ ili sl. Preostaje jedino samogradnja ili pregradnja nekog modela dobre stare “Lime”, ukoliko se ima dovoljno strpljenja i neprestano prate ponude na ebay-u.
Ja sam, najprije za vlastiti “ćeif“ prepravio nekoliko vagona, od kojih su sada tri u vlasništvu KŽMZ-a, nekoliko vrlo uspješno kao prave raritete prodao na već spomenutom ebay-u, a jednu 2041 poklonio Klubu. Istini za volju Klub mi je na raspolaganje dao jednu Liminu FS Bo-Bo lokomotivu i ja sam od nje iskoristio okretna postolja za svjetski unikat: “Đurica” u Nuli! Druga lokomotiva, koja je još uvijek nezavršena, je moja omiljena 2044. Kod obje lokomotive su kučišta i donji postroj u potpunosti moja vlastita izrada, (glodanje polistirenskih ploča prema nacrtu), a vozna postolja su tvorniče izrade već spomenute Lime, odnosno “Atlas” kod 2044. Evo par slika za početak, a nadam se da među forumašima ima i onih koji raspolažu sa dovoljno prostora za “0” I sve one detalje koji se u ovom mjerilu mogu prikazati.
Attachment:
HZ500.jpg [ 35.94 KiB | Viewed 6096 times ]
Limin model dvoosovinskog vagona za rasuti teret prelakiran i označen u HŽ seriju 500
Attachment:
Bee.jpg [ 34.65 KiB | Viewed 6096 times ]
Model HŽ vagona tipa Bee prepravljen iz Liminog modela DB vagona.
Attachment:
2041desnonaprijed.jpg [ 118.95 KiB | Viewed 6096 times ]
2041 neposredno pred isporuku KŽMZ
Toliko da se ne zaboravi
Attachment:
2044nula.jpg [ 114.62 KiB | Viewed 6096 times ]
Kučište 2044 još u fazi izrade
Attachment:
2044002.jpg [ 119.13 KiB | Viewed 6096 times ]
Detalj kučišta 2044