Možda sam zaboravio spomenuti da sam pilone i betonažu oko pilona radio sam, farbao i postarivao.
No do ovdje je već nevažno.
Ovaj cijeli dio bih posvetio vodi.
Nakon što sam dobio krasnu glatku prozirnu površinu, želio sam joj dati prirodnu teksturu, točnije, talase.
Najbitnije za samu prvu fazu, dobivanja glatke površine je da je podloga dobro pripremljena.
Točnije da se poznaju prijelazi sa obale u vodu, dublji i plići djelovi, te samo dno.
Sve to se vrlo lako napravi sa minimalnim umjećem baratanja akrilnim bojama.
Ja konkretno sam to radio akril temperama na vodenoj bazi.
I kada se dobije korektna boja dna i svi detalji u jezeru, na raznoraznim "tutorialima" ima hiljadu načina za tintiranje vode, koja će također pridodati dubini.
Tintiranje sam ja napravio sa crnim tušem, što je dosta efektivno i najjeftinije, obzirom na razne skupe pigmente i kristale.
Tuša treba jako malo, i važno je ne pretjerati da ne bi umjesto jezera ili mora, dobili črnu naftnu jarugu.
Svako malo prilikom miješanja "vode" možete dodati kap po kap, i provjeriti samu transparentnost kakva će biti na onoj dubini (količini) kojom pokrivate neku površinu.
Moje iskustvo vam govori da koristite prirodni crni tuš.
Nebitno što je tuš crn, ako ga dodate umjereno, boja dna će odraditi sve ostalo.
Od umjetnog plavog tuša, iz nekog nepoznatog razloga ćete dobiti smeđu nijansu, koja neće imati ništa sa modrom bojom koju ste željeli dobiti.
Popularni "cyan" tuš iz Mullera je također odličan za tintiranje vode.
Iako je jezero Štikada uglavnom mirno, ostatak vremena, čim zapuše vjetar, stvore se valovi.
Budući da je to poprilično veliko umjetno jezero, voda može biti čak prilično uzburkana, gotovo kao more.
Ja sam želio umjerene talase, valiće koji idu u smjeru puhanja vjetra, kao pri puhanju konstantnog sjeverca.
Prvo, izrada "zapuha" na površini.
Utackavanjem paste u površinu dobiva se efekat "namreškanosti" od zapuha.
Spužvica dušu dala.
Attachment:
Izr2.jpg [ 144.48 KiB | Viewed 5185 times ]
Zatim fino uglađivanje namreškanosti, da dobije "smjer" zapuha...
Attachment:
Izr3.jpg [ 149.47 KiB | Viewed 5185 times ]
Prvi talasi.
Ovi prvi talasi nemaju "smjer" nego trebaju prvenstveno stvoriti općenitu teksturu vode.
Attachment:
Izr4.jpg [ 202.12 KiB | Viewed 5185 times ]
Zatim dolaze valovi koji se kreću smjeru zapuha...
Attachment:
Izr5.jpg [ 206.86 KiB | Viewed 5185 times ]
Najbitnije je da se po transparentnom gelu ne tacka previše.
Prvim nanosima kakav oblik dam, takav i ostavim, da se ne stvore mjehurići zraka koji ne mogu van jer se počinje sušiti...
Šta trebate ispraviti, ispravite u prvih par minuta nanosa.
Pogotovo kod ovako velikih površine ne treba istresti sve na površinu pa onda raditi, već obrađivati dio po dio, da se jedan dio ne bi počeo sušiti i stvrdnjavati, dok vi radite na drugom...
Gel zaglađujte i oblikujte nekom glatkom površinom.
Kist ostavlja brazde i katastrofalno teško se pere.