It is currently 14 Nov 2024, 18:10

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 259 posts ]  Go to page Previous  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26  Next
  Previous topic | Next topic 
Author Message
 Post subject: Re: Moja lutanja prugama
PostPosted: 10 Oct 2018, 17:03 

Nastavak sa prethodne stranice

U Brežicama sam bio nekoliko puta, ali davnih godina. Negdje krajem šezdesetih doveo sam na izlet moje izviđače i razgledali smo između ostalog stari grad. Potkraj 1969. bio sam s društvom u posjetu našem prijatelju koji je služio vojni rok na aerodromu Cerklje. A početkom osamdesetih buraz i ja smo došli kupiti pelene za naše tada male curice. U Zagrebu ih nije bilo u trgovinama, a u Brežicama ih se moglo kupiti na metre.
Prema podacima za 2018. godinu grad Brežice ima 6.759 stanovnika. Sjedište je gradske općine (mestna občina) u okviru Spodnjeposavske regije.

Nekoliko vizura grada Brežice:

Image

Image

Image

Image

Župna crkva Svetega Lovrenca izgrađena 1782. godine:

Image

Profile  

PostPosted: 10 Oct 2018, 17:04 

Ovo je najznamenitija građevina u Brežicama:

Image

Stari grad Brežice (njemački Schloss Rann) se prvi put spominje 1249. godine kao castrum. Današnji izgled dobio je u razdoblju od 1530. do 1551. Talijanski majstori srušili su ostatke stare utvrde i podigli novu koja stoji i danas. Godine 1949. je u njemu smješten Posavski muzej Brežice s arheološkom i etnološkom zbirkom, zbirkom seljačkih buna i zbirkom slika slovenskih baroknih majstora. Imao sam tek pola sata vremena pa sam dvorac i muzejski postav razgledao samo površno. Za normalan razgled muzeja potrebno je nekoliko sati, a svakako preporučam posjet ovom zanimljivom objektu.

Bogato oslikana Viteška dvorana:

Image

Nekoliko izložaka:

Image

Image

Image

Profile  

PostPosted: 10 Oct 2018, 17:05 

Došlo je vrijeme za povratak i slijedi nekoliko slika iz kolodvora Dobova:

Image

Image

Image

Image

Image

Profile  

PostPosted: 10 Oct 2018, 17:06 

Najpoznatija vizura Dobove - Cerkev Marijinega imena izgrađena 1865. godine u stilu neoromanike:

Image

Opet sam na vlastitim pogonskim motkama i trčećem stroju, a u daljini se vidi selo Harmica na hrvaškem:

Image

Sasvim sam blizu graničnog prijelaza:

Image

Sutla/Sotla bez magle:

Image

Vlak za povratak u Vrapče:

Image

Opširnije:

http://www.zeljeznice.net/forum/index.p ... pada-2018/

Profile  

PostPosted: 14 Oct 2018, 08:32 

Daruvar 12. listopada 2018.

Pruga Banova Jaruga - Pčelić meni je jedna od najdražih i najslikovitijih pruga u Hrvatskoj. Uz nju me vežu brojne uspomene iz mladosti. Vozio sam se tom prugom više puta šinobusima i vlakovima s parnom vučom do i od Lipika, Pakraca, Sirača i Daruvara, a u srpnju 1971. godine prošao sam je cijelu do Pčelića i dalje do Virovitice. Čim sam saznao da je promet putničkih vlakova obnovljen odlučio sam ponovo otići u Daruvar, gradić kojeg sam posjećivao više puta, a ovi lijepi jesenji dani pružaju idealne uvjete za takav izlet.
Putovanje je iziskivalo dva usputna presjedanja i koristio sam šest vlakova. Vozni red je također tražio vrlo rano ustajanje, ali s time nemam problema jer i inače ustajem prije prvih pijetlova. Više su me brinule dvije stvari: da u Banovoj Jaruzi ne naletim na autobus umjesto vlaka te vremenski uvjeti, da ne završim u magli. Ni za jednu od tih bojazni nije bilo potrebe.

Do Daruvara me dovezao ovaj Šved:

Image

Kolodvor:

Image

Image

Daruvar je međukolodvor na pruzi L204 Banova Jaruga - Pčelić, na kilometarskom položaju 53+458. Od susjednog kolodvora Sirač u smjeru Banove Jaruge udaljen je 11 km, a od kolodvora Maslenjača u smjeru Pčelića 11,6 km. Prema Izvješću o mreži za 2019. godinu najveća dopuštena duljina vlakova na 2. i 3. kolosijeku je 132 m, a najveća dopuštena brzina kroz kolodvor je 20 km/h.

Raspored kolosijeka je asimetričan - ulazni kolosijek je drugi, a izlazni treći (ili obratno). Ovakav raspored kolosijeka na ovoj pruzi imao je i bivši kolodvor Pivnica:

Image

Šved se vraća u Banovu Jarugu:

Image

Profile  

PostPosted: 14 Oct 2018, 08:33 

Nekoliko slika iz kolodvora:

Image

Image

Image

Image

Image

Profile  

PostPosted: 14 Oct 2018, 08:34 

Imao sam više od četiri sata vremena do povratka pa sam se uputio u šetnju ovim lijepim gradićem zapadne Slavonije.
Ime grada je mađarskog porijekla (Daruvár) i znači ždralov grad (daru = ždral, vár = grad). Po teritorijalnom ustroju Republike Hrvatske Daruvar je jedinica lokalne samouprave sa statusom grada u sastavu Bjelovarsko-bilogorske županije. Područje grada površine 64 km2 obuhvaća 9 naselja s 11.633 stanovnika (popis iz 2011.), od čega u samom Daruvaru 8.567.
Na području grada Daruvara živi brojna češka manjina (2.485 stanovnika ili 21,36%), koja tradicionalno čuva svoj nacionalni i kulturni identitet. U Daruvaru izlaze češke tjedne novine Jednota i mjesečnik za školsku djecu Naš koutek, a lokalni Radio Daruvar ima svakodnevne emisije na češkom jeziku.

Nekoliko motiva iz grada:

Image

Image

Image

Image

Image

Profile  

PostPosted: 14 Oct 2018, 08:35 

Image

Julijev park...

Image

... u čijoj neposrednoj blizini prolazi željeznička pruga Daruvar - Maslenjača:

Image

Image

Na slici se vidi najstariji štitni signal na prugama HŽ-a (133 godine):

Image

Profile  

PostPosted: 14 Oct 2018, 08:36 

Slijedi nekoliko sličica sa povratka:

Image

Image

Image

Križanje putničkog vlaka 2018 Novska - Zagreb s brzim vlakom 745 Zagreb - Vinkovci u kolodvoru Ludina:

Image

Pozdrav od vašeg izvjestitelja:

Image

Opširnije:

http://www.zeljeznice.net/forum/index.p ... pada-2018/

Profile  

PostPosted: 08 Nov 2018, 06:58 

Ozalj, 6.studenog 2018.

U utorak 6. studenog posjetio sam stari grad Ozalj i usput zabilježio dojmove iz grada i kolodvora.
Ozalj je međukolodvor na pruzi L103 Karlovac - državna granica, na nekadašnjoj pruzi Karlovac - Metlika - Novo Mesto - Ljubljana, na kilometarskom položaju 15+280. Od susjednog kolodvora Kamanje u smjeru državne granice udaljen je 8,4 km, a od kolodvora Mahično u smjeru Karlovca 9 km. Najveća dopuštena duljina vlakova na 2. i 3. kolosijeku je 518 m, a dopuštena brzina prolaza kroz kolodvor je 20 km/h.

Zgrada kolodvora:

Image

Šved kojim sam doputovao iz Karlovca u kolodvoru Ozalj:

Image

Nekoliko slika iz kolodvora:

Image

Image

Image

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 259 posts ]  Go to page Previous  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26  Next

All times are UTC + 1 hour