Hvala na podrsci, decki i kao sto vidim vec sada, uzeo sam si vode preko glave. A, ne, ne - ne posustajem samo mi je malo tesko odluciti se od kuda da pocnem - sav materijal cu skidati sa "Wikipedie" koja mora biti korektna u podacima jer je sve u njoj pisano sa strane sveda, a oni su poprilicno da ne velim delikatni u iznosenju podataka.
Ukratko danasnji SJ AB (SJ d.d) zapoceo je davne 1856 god. Zacece SJ pocelo je sa dvije relativno kratke linije(Göteborg-Jonsered och Malmö-Lund). Skoro pa logicno - od pomorskih luka pa u unutrasnjost. Naziv SJ dolazi nesto kasnije, da bi danas to bilo SJ AB sa svim mogucim firmama u jednoj obitelji (Baverket,Green Cargo, Euromaint, Interfleet, Traffi Care, Nobina sverige) Poslovanja SJ, SJ AB - su kao svuda po svijetu. Najcesce u minusu pa nekoliko iznenadjujucih "plus" godina, vrti se u krug, mnogi ljudi imaju posao zahvaljujuci SJ, transport funkcionira, a samim tim i kraljevina. To bi bilo najkraci opis povjesti SJ.
Ako ce kasnije netko zatraziti neki detalj, rado cu se potruditi i to pronaci.
A sada nesto o modelima jer ce se ipak najvise o njima pisati. SJ ima nevjerojatan vozni park racunajuci od pocetka pa do danas. Märklin je bio na neki nacin prvi koji je zapoceo sa svedskim modelima. Vjerujem da ce i 1Borna to potvrditi.
Roco proizvodi i dans neke svedske lokomotive. Fleischmann je u svom programu imao Rc lokomotivu. Jeco (sv.firma) specijalizirala se na svedske modele. NMJ (norveski proizvodjac) proizvodi vagone tipicne za SJ. Jedna danska firma proizvodi danasnji X-2000 u dvije varijante. Sve se to moze nabaviti u DC i DCC. Cijene su skoro pa kao kod svih drugih.
Linkove svakog proizvodjaca cu okaciti malo kasnije. Web stranice istih su na vise jezika da da ce te se vjerojatno snaci a ako zapne - tu sam
..ovako izgleda 3D SJ logo
...tipicno vozilo u tipicnom bojanju SJ. SJ autobusi bili su obojani na isti nacin - lako prepoznatljivo
X-2000 u originalnom bojanju 2002 god.