H0 amater wrote:
Obećao sam par o informacija o maketi. Dakle:
Sistem: H0
Veličina: 4,2 x 1.4m što znaći 5,8 m[sup]2[/sup], što je relativno malo za ovaj sustav
Šine: iskljućivo Fleischmann Profi; Roco Geo Line mi izgledaju previše "plastično", Roco Line je nestao.
Ukupna dužina šina: oko 40 metara
Minimalni radijus: 415 mm
Uspon: 2-3%
Početak gradnje: 2000
Kraj izgradnje: Neverending Story.
Broj radnih sati: kod broja 2000 samo preostao bilježiti, u nekom periodu se mi je maketa popela i preko glave, tako da je dve godine uopšte nisam ni pogledao (tilt)
Lokomotiva: cca 80
Vagona: par puta više
Spojke: isključivo Fleischmann Profi jer je inače vrlo teško izvući vozilo ispod voznog voda, osim toga je spojka idealna za ranžiranje.
Stanovništvo: oko 300 primjeraka, imam osjećaj da se u ladicama i kutijama već sami klonirajo, jer još nisu svi na maketi.
Materijal: 70% posto materijala je jeftinih polovnih stvari iz njemačkog e-bay i raznih buvljaka, ostatak sam uradio sam.
Najbolji novi material: Dasmasa, koju su moji dečki upotrebljavali u osnovnoj školi, a meni poslužila za dosta stvari na maketi. Perfektno i jeftino rješenje.
Scena prirode: fabrički samo Silflor i Woodland jer su ipak No1; ostalo žbunje tvorijo grančice bodljikavih žbuna sa plaže na Krku (to izgleda pomalo smiješno kad se ljudi sunčajo na plaži, a ti sa škarama cepaš mediteransko žbunje - ali stabla izgledaju puno bolj nego fabrički modeli.)
Svrha makete: vožnje vlakova u fantazijskom krajoliku, a ne replika prave scene u 1:87 u dužini 365m (što je 4,2 m).
Suština makete: Pokazati trenutke u svakodnevnim događajima kroz život pojedinca u merilu 1:87 (ljubav, varanje, seks, nesreče, radovi…)
Planovi za napred: Kad napravim sve modele slovenačkog voznog parka, počnem sa radom na drugom dijelu makete. Ovaj dio će biti veći (cca 8 m2), a pokrivati če u glavnom željezničke objekte, što znači stara rotunda za parni deo, novi elok depo, ranžirna stanica….
Ostale značajke: Sve zajedno izgleda više kao "multimedijalni happening", jer je puno stvari u pokretu (valjak, mlin, pilana, vozila, ljudi ...), sa dosta micro led rasvjete i ugradjenih sound modula. Dosta zvukova, koje ste čuli na filmu, je integrirano preko sound modula u samu maketo. Ozvučenje je 2 x 25W!
Najveća pogreška: kada moraš popravljati helix na več završenoj maketi, jer se putnički vagoni dužine preko 300 mm automatski odkopčavajo zbog pretjeranog uspona u tunelima.
Najveći bijes: slijedi iz največe pogreške ( 14 dana sam radio novi petnivojski helix izpod makete)
Najbolje rješenje: kad sam shvatio šarm digitala.
Najveće razočaranje: kad detajliraš jedan detalj tjedan dana, ali ga nitko ne primeti
Najveći uspjeh: kad saznaš, da se i drugima maketa dopada.
I to je to!!!
Nije slučajno da sam citirao cijeli post.
Ovo je skraćena biblija željezničkog modelarstva.
Već dugo...dugo... dugo... nisam čitao tako svježe i logične poglede na naš hobi, tako iskrenu ispovijest koja je gola istina,
na bilo kojem forumu.