It is currently 28 Nov 2024, 00:35

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 202 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21  Next
  Previous topic | Next topic 
Author Message
PostPosted: 02 Dec 2012, 14:39 

Super!

Inače photo etch je jedna od boljih metoda za pravljenje modela, pogotovo ako ste iskusni na kompjeturskim programima. Model će ispasti kvalitetno i nečete imati svakodnevnih problema sa plastikom, kitanjem, lepljivima prstima i na kraju lošem izgledu.Tolerancija i detajli če biti negde na oko 0,1 mm, što možete ručnim radom napraviti samo u snovima.

A na kraju je uvijek ALI ...

Jedina mana je cijena. Pločica ovakvih dimenzija kao je na slici, znaći 130 x 180 mm koštat če vas sa poštarinom i materialom cca 55 EURa. Ako naručite više istih komada, onda cijena pada, jer je film več napravljen. Platite samo material i photo etch.

Još novija metoda je takozvani 3D print. Kod ove metode nacrtate lokomotivu sa nekim od programa koji podržavaju 3D, šaljete file i za par dana dobijete napravljenu lokomotivu, koju samo še obojite.
Kod nas pa i najverovatnije u "lijepoj vaši" ima več komercialnih tvrdki, koje prave takve stvari.
Ja se inaće poslužujem firme Shapeways. Više od nje i ove metode možete saznati ovde.

Cijena je oko 3 $ na cm3 ali ovde se cijena izračunava samo na volumen printa i ne na volumen lokomotive što je super. Ako se vam ne da ni crtati, onda potražite več neku napravljenu lokomotivu i slati če vam je po pošti. Princip ovog sajta je na otvorenom forumu, gde možete svoje radove i prodavati jer sami formirate konačnu cijenu.

E sad, svi oni, koji obvladate ovaj software, na vama je, da nešto nacrtate i možda ... možda čete postati pravi tajkun.
Samo zamislite novce za onog, koji če prvi nacrtati karavelu ili kenedija :DROOL

U stvari je več Markez to nacrtao ali nije objavio, njegova karavela je bila kod vas u Zagrebu na nekim od vaših susreta.

Evo još nekoliko linkova na stranici Shapeways modelara designera, koji prodaje svoje radove. Zbog cijene je više N modelara nego H0.

Valve Design

Kiwitrains

T3design

Šta kažete da imate model, ovako napravljen i sa photo etch detajlima (rešetke i ostale male sitnice) ???

Dečki, nije tako teško, samo treba radit i radit. Nadam se, da vam nisam upropastio lijepog sniježnog nedeljskog popodneva. :whistle:

Profile  

PostPosted: 02 Dec 2012, 17:08 

H0 amater wrote:
Inače photo etch je jedna od boljih metoda... model će ispasti kvalitetno i nečete imati svakodnevnih problema sa plastikom, kitanjem, lepljivima prstima i na kraju lošem izgledu.Tolerancija i detajli če biti negde na oko 0,1 mm, što možete ručnim radom napraviti samo u snovima...jedina mana je cijena...

Sve je rečeno- ipak se dobije zavidna kvaliteta. A i dovoljno je pogledati fotke par postova prije pobojanih modela, koliko je to dobro.
Recimo, najnoviji Roco Taurus za 200+Eur nema na krovu rešetke koje su porozne.
Meni se taj trošak čini sasvim prihvatljiv. Pa ovo je na razini mesing modela...

H0 amater wrote:
Još novija metoda je takozvani 3D print... cijena je oko 3 $ na cm3 ali ovde se cijena izračunava samo na volumen printa i ne na volumen lokomotive što je super...

I to je sasvim prihvatljivo. Ipak je to maloserijski model.

H0 amater wrote:
U stvari je več Markez to nacrtao ali nije objavio, njegova karavela je bila kod vas u Zagrebu na nekim od vaših susreta.

Da, bila je to lijepa najava, međutim lokomotive još uvijek nema, a nema ni naznake kada bi je moglo biti...

H0 amater wrote:
Šta kažete da imate model, ovako napravljen i sa photo etch detajlima (rešetke i ostale male sitnice) ???

To bi bilo... :DROOL
Ja sam pokušao u tom smjeru krenuti sa kennedy-em, ali se nije moglo sakupiti narudžbi za 50 lokomotiva.
Ovom metodom ne bi bili uvjetovani sa minimalnom količinom, pa je daleko vjerojatnije da se bi se to ipak napravilo ... :think:

H0 amater wrote:
Dečki, nije tako teško, samo treba radit i radit. Nadam se, da vam nisam upropastio lijepog sniježnog nedeljskog popodneva. :whistle:

U principu, ovdje ima stvarno ljudi koji se ne "boje" raditi, tako da mislim da bi se moglo nešto i napraviti.
A isto tako je nemoguće sa ovakvim konstruktivnim raspravama "upropastiti" popodne! :clap:
Može biti samo obrnuto, da nam se mašta zagolica i potakne nas na neku akciju... :DREAMY

Profile  

PostPosted: 02 Dec 2012, 17:31 

Malo nas je tema odvela dalje, ali ćemo se samo malo vratiti natrag na izradu sa prethodnih fotki.
Kao što sam rekao, ja već duže znam za radove H0 amatera.
Dobio sam dozvolu za objaviti fotke koje ja imam.
Ne sjećam se više, od kuda sam ih skinuo, :think:
ali su od cca lipnja 2009.

Attachment:
200808062150581-vi.jpg
200808062150581-vi.jpg [ 83.73 KiB | Viewed 5962 times ]

Profile  

PostPosted: 02 Dec 2012, 17:32 

Attachment:
200808091606111-vi.jpg
200808091606111-vi.jpg [ 118.75 KiB | Viewed 5961 times ]

Profile  

PostPosted: 02 Dec 2012, 17:32 

Attachment:
200808091607081-vi.jpg
200808091607081-vi.jpg [ 126.85 KiB | Viewed 5961 times ]

Profile  

PostPosted: 02 Dec 2012, 17:33 

Attachment:
200808091712121-vi.jpg
200808091712121-vi.jpg [ 83.74 KiB | Viewed 5961 times ]

Profile  

PostPosted: 02 Dec 2012, 17:34 

Attachment:
200808091712511-vi.jpg
200808091712511-vi.jpg [ 110.12 KiB | Viewed 5961 times ]

Profile  

PostPosted: 02 Dec 2012, 18:26 

Pa gde si ovo pronašao he he.
To su bili moji prvi pokušaji raditi sa epoksi smolom; bio je Modelit lil Rapidur slovenačke firme Samson iz Kamnika. Sada upotrebljavam isljučivo ameriški Axon F19. Cijena je ista, dobavitelj isto ali meni se više svidja. Nema problema sa zračnim mehurčićima. Cena jednog litra ovog epoksija košta oko 30 EUR a to je dovoljno, da iz nje napraviš ceo SLO i HR vozni park.

Prodao sam dosta kenedija u ovakvom obliku. Znam za dečke, koji su ga stvarno doterali. Brižita nije ispala baš dobro, jer sam gornje rešetke malo zaje... i napravio preduge. Dobio sam pogrešne mjere. Na ulitcima se vidi, da je moguće u epoksi jednostavno nakapati malo Revellove boje i dobiješ obojenu plastiku. Kalupe za ulivanje takodje pravim od materiala iste firme i to iz Modrina MF (oko 25 EUR) ili Ekstrema (35 EUR). Drugi je jednostavniji jer se komponenti A i B mešaju u razmerju 1:1. Kod prvog pa moraš ubaciti u silikon 4% katalizatora, što je vrlo težko točno pogoditi i suši se 24 sata, a Ekstrem sat i po.

Profile  

PostPosted: 02 Dec 2012, 22:09 

H0 amater wrote:
Pa gde si ovo pronašao he he.

Jesi vidio... Image

:lol:

U svakom slučaju, ovo postaje biblija izrade modela - sa mnogim iskustvenim detaljima,
tako da će mnogima ovo biti jako zanimljiva tema. :GUN

:clap: :clap: :clap:

D-)

Profile  

PostPosted: 02 Dec 2012, 23:09 

Nadam se, da če možda neko pronaći nešto koristno. Baš zbog toga so ovi forumi. Ako bi svi samo pokazivali svoje modele, onda zaista ne treba foruma nego osobni sajtovi. Ali tu nema komunikacije.
OK!
Malo smo pričali o photo etchu, naslednjih dana ču vam predstaviti jednu skicu, da vam bude jasnije, a onda ... samo mašta vas ograničava. Malo smo pričali i o 3D printu, če bo ko poslal file na shapeways.com neka kaže. Bilo bi veoma interesantno.

Danas ču napisati malo o običnim preradama več obstojećih modela. U Sloveniji su sada lokomotive serije 541 Siemens Taurus pune reklama jer to donosi SŽ novce a nama probleme, jer bi i mi modelari htjeli sve ove modele. A to ne ide jer veliki ala Roco neću da printaju baš svaku našu lokomotivu. U stvari, imamo sreču jer je tu avstrijanska firma Rail Ad, koja radi marketing za prave lokomotive pa je odlučila, da napravi i sve modele u H0 merilu. Samo jedna mana, modeli su vrlo skupi (od 200 EUR dalje).

Tako ne ostane drugo, nego
a./search & buy polovnih Taurusa na ebayu ili Piko variante i printanje lastnih dekala ili
b/ nabavke novih modela Roco ili Rail Ad.

Odlučio sam se za prvo varianto. Da bi mogli napraviti prave dekale, treba vam
- fotografija prave lokomotive
- PC za guglanje i traženje pravih marketinških simbola (svaka marketinška akcija reklame ne ide samo na lokomotivo, nego i u druge medije ala posteri, etc...)
- printer
- dekali
- malo kemikalija i skalpel.

Ja sve dekale printam na laserskom štampaću, jer dekalima voda, gde se nalepnice otapaju, ne može do živoga. Ako printate dekale sa ink jetom, onda jih morate zaštititi prije vode sa lakom, a s time izgube prožnost.
Sam radim samo sa tim materialom, koji je debeline negdje oko 0,0012 mm. Možete ga naručiti poštom po jedan ili više komada, a postojita bela i prozorna - transparent varianta.

Prije lepljenja na model nanosim ovu kemikaliju, koja sprećava, da se izpod dekala prave zračni mehurčiči. Ne znam kako, ne znam zašto, nije me ni briga, stvar odlično funkcionira.

Kad ide nalepnica preko reliefa (rešetke, rebra) tad na nju sa paličicom za uši namažem ovu kemikaliju. Ona tako raztopi dekal, da se on uvije izmedju rebara ili u rešetke. Samo pažnja! Nemojte posle još nešto dirati dekale, dok se ne osuše.

A na kraju, kao uvijek, sve posprejam sa mat varnish jeftinim sprajem iz Baumaxa. I to je to.

Evo moje kolekcije. Dve od ovih su moja izrada, ostali su tvornički modeli. Mislim, da je ova kolekcija još uvijek unikatna, jer Rail Ad još nije napravio svih modela.

Attachment:
541-001-bavarka-01.jpg
541-001-bavarka-01.jpg [ 226.51 KiB | Viewed 5929 times ]

Attachment:
541-101a.jpg
541-101a.jpg [ 241.26 KiB | Viewed 5929 times ]

Attachment:
541-101-svarovski-01.jpg
541-101-svarovski-01.jpg [ 231.2 KiB | Viewed 5929 times ]

Attachment:
541-001-alpska-1.jpg
541-001-alpska-1.jpg [ 243.86 KiB | Viewed 5929 times ]

Attachment:
541-104a.jpg
541-104a.jpg [ 232.49 KiB | Viewed 5929 times ]

Možete li pogodit, koje su moje? Pitanje ne važi za one, koji su moje modele več vidjeli na slovenačkom forumu :whistle:

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 202 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21  Next

All times are UTC + 1 hour